söndag 5 oktober 2014

Spirited Away. 千と千尋の神隠し。

Spirited away.

I onsdags var det dags att se sista filmen på filmhistorian, nämligen Spirited Away (eller Sen to Chihiro no kamikakushi på japanska) från 2001. Det var kul att äntligen få se den på bioduk. Nu återstår endast två föreläsningar och sen blir det examination.

Spirited Away.

Många av er har nog sett Spirited Away ett flertal gånger och känner väl till Studio Ghibli. För mig blir det nästan svårt att förklara ploten när jag sett filmen så många gånger. Varje sekund av filmen är så bra och fin!

Spirited Away.

Chihiro, tjejen på bilden ovan, är på väg med sina föräldrar till sitt nya hem i en ny stad. De ska flytta in i ett blått hus uppe på en kulle, men de kör fel och hamnar utanför en stor port. Tillsammans med sina föräldrar går Chihiro in genom porten och hamnar på ett kusligt ställe som liknar en övergiven temapark. Chihiro känner på sig att något är fel, men hennes föräldrar bryr sig inte och det slutar med att Chihiro blir helt ensam på detta konstiga ställe. Då dyker Haku upp och ser till att Chihiro får jobb på badhuset (ovan) för att kunna rädda sina föräldrar, men hon får vara försiktig för att inte glömma bort varifrån hon kommer.

Spirited Away.

Studio Ghibli (eller Stajio Jiburi som det uttalas på japanska, hihi) tycker jag har levererat bra filmer sedan start! Även om ryktena om att Studio Ghibli ska ta paus är sanna så kommer alltid filmerna leva kvar. För nörden kan man dessutom alltid besöka Studio Ghibli Muséet i Mitaka, Tokyo. Spirited Away och alla andra filmer från Studio Ghibli rekommenderas varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...