måndag 13 maj 2013

ヒトカラ。Hitokara - karaoke för en person.

昨日は初めて「ヒトカラ」をした。「ヒトカラ」というのは一人でカラオケへ行く事だ。私は新宿の「ワナカラ」へ行った。前はちょっと恥ずかしかったが、昨日の「ヒトカラ」は本当に楽しかった。

Ursäkta min japanska. Måste börja öva lite varje dag. Om är du från Japan och jag har skrivit fel, snälla rätta mig i en kommentar, skulle bli så glad då! 


Igår gick på ヒトカラ hitokara för första gången! Hitokara är en förkortning på 一人 hitori = en person och カラオケ karaoke (som i sin tur är förkortning på 空 kara = tom, オーケストラ ōkesutora = orkester). Så karaoke för en person! 

För några månader sen berättade en kompis till mig hur hon brukade gå och sjunga karaoke ensam. Först tyckte jag att det lät det som en väldigt konstig grejj att göra, man kan väl sjunga i duschen? Är inte det samma sak?  

Så häromkvällen efter att ha varit på 6timmars nattkaraoke med några kompisar började jag tänka på det min kompis brukade göra. Gå på karaoke ensam, kanske inte är så tråkigt ändå? Då är det ju ingen som hör hur dålig jag är och ingen som kommenterar mina låtval. Fan vad nice. Googlade lite förrgår kväll och det visade sig vara ett ganska stort fenomen i Japan. Vissa övar in några låtar innan de ska gå ut och supa med chefen, andra sjunger för att slappna av. 
Hittade en kedja i Tokyo som heter ワンカラ wankara (som engelskans "one") dit man kan gå och sjunga ensam. Fuck it tänkte jag och gick dit igår. While in Japan måste jag ju passa på, kommer aldrig kunna göra det här i Sverige. Fick bli medlem, bestämde mig för 1h och fick hörlurar och nyckel till rum 8 i ladies only avdelningen. Mitt lilla bås hade stol, skärm, karaokemackapär, två mikrofoner och mixerbord. HIGH TECH! 

I denna byggnad i Shinjuku på 4e våningen ligger ワンカラ wankara. Alla har vi sett hundbyggnaden men aldrig varit där inne, i alla fall inte jag. 
Mitt lilla karaoke-bås. High-tech eller hur?
Och denna. Ursäkta mina dåliga iPhone-bilder, men tog inte med en riktig kamera. 

Jag kan inte sjunga, jag vet inte vad jag gjorde i en timma, men det var skitkul och kommer antagligen göra det igen! 
WANKARA <-- en väldigt o-engelsk hemsida

4 kommentarer:

 1. Hahaha, vilken rolig grej! Visste inte att det var "stort", men det låter ju som en bra idé att ex. träna upp sig lite haha. Ser superseriöst ut ju!

  SvaraRadera
 2. Haha! Bor rätt nära det där huset, alltid undrat hur det skulle vara att köra hitokara. Har känt att det är lite läskigt/potentiellt tragiskt, men älskar karaoke, så kanske borde testa ändå, nu när du vågat kolla vad det går ut på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jättejobbigt i början att höra sin egna röst, man hör alla fel man gör etc. Visst är det tragiskt, men det är Japan! Prova! :D Säger du att du sett deras hemsida så betalar du 0yen för registrering a medlemsskap och första timmen. Gratis nöje!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...