onsdag 2 januari 2013

ムーミンベーカリー&カフェ福袋2013。

Sverige har mellandagsrea efter jul. Japan har 福袋(ふくぶくろ fukubukuro)på nyårsdagen. Fuku betyder "lycka" och bukuro "påse", så fukubukuro är lucky bag. Innehållet, pris och utseende på dessa lucky bags är olika för olika butiker, men brukar vara sådant som inte blivit sålt under förgående år. Har man tur slänger de ner riktigt dyra varor i fukubukuron. Jag har hört att Apple store ibland lagt ner iPads och iMacs i deras lucky bags. Läs mer på wiki.

(Bryr ni er inte om Mumin, sluta läsa här.)
Innan jul började jag leta runt på internet när, var och hur jag skulle få tag i en så värdig fukubukuro som möjligt. I början var jag väldigt pepp på en Marimekko lucky bag, och kanske en från Starbucks, men ändrade mig för någon vecka sedan till Moomin Bakery & Café fukubukuro. 

Nyårsafton spenderades på Beat café i Shibuya och på Shibuya crossing. Kom hem vid kl.5-6 på morgonen och sov en timma innan det var dags att gå upp igen. Från börjar var det tänkt att jag och Andreas skulle åka tillsammans till Moomin Café direkt efter vi varit ute och ställa oss i kö, men så blev det inte.
När jag kom dit var klockan 8.15, ca 50pers står i kö och de hade redan börjat sälja påsarna. Jag som hade läst på japanska bloggar och att de skulle öppna kl. 10, vilken miss! En som jobbar där ropar ut att det inte är säkert att alla som väntar får påsar. Gaaaah. Panik! Efter 20min har de räknat påsarna som de har kvar samt alla som står i kö. Bakom mig har det kommit två tjejer också. Sen ropar de ut att alla bara får köpa en påse var, för att alla i kön ska få en varsin påse. Så jag fick köpa tredje sista påsen! Det var på håret! 

Så med 1 timmas sömn och världens bakishuvudvärk åkte jag fett nöjd hem med en röd fukubukuro. De hade bara en sort och den kostade 4000yen (ca 315kr).  Öppnade påsen hemma och den innehöll en  stor inplastad papperskorg med massa varor i, och vid sidan låg en papperpåse. 

Detta är innehållet i min fukubukuro! 

Tre broderade handdukar.

Två ljuslyktor.

Mobilsmycke och två berlocker.

En shoppingpåse.

Vattenkanna i plast (YESSSSSS...) och en dagbok.

Två figurer från 1992. Vintage?

Och i papperspåsen låg dessa! Som att få pengar tillbaka nästan. 

Jag hade nog lite högre förväntningar på påsens innehåll. Jag trodde fukubukuron skulle vara dyrare och kanske innehålla någon muminmugg eller så, och mera stationery. Inte särskilt användbara varor tyvärr.

Hur mycket billigare blev det, var det värt? 

Prismärkta varor totalt 4948yen
- Dagbok 1050yen
- Shopping bag 1260yen
- Berlocker 609yen
- Mobilsmycke 1029yen
- Presentkort 1000yen

Omärkta varor, ungefärt värde totalt 4200yen
- Tre handdukar 1050yen
- Två ljuslyktor 1050yen
- Papperskorg i plåt 735yen
- Vattenkanna 315yen
- Vintage plastfigurer 1050yen

Totalt blev värdet 9148yen (719kr) efter mina uppskattningar, så halva priset ungefär. Jag ångrar inte att jag köpte fukubukuron och var med om detta japanska fenomen. Men hade jag fått spendera dessa 4000yen igen hade jag nog köpt 3 yamaka muminmuggar istället.

4 kommentarer:

 1. Missade fukubukuro-grejen när vi var där, kom precis efter att det var aktuellt tyvärr. Alltid kul med lite "grisen i säcken" även om det kanske är bättre att välja själv. Tyckte i alla fall att det du fick tag på var fina grejer, gillar verkligen kannan! Gäller kupongerna på Mumin bakery eller var?

  SvaraRadera
 2. Vilka söta saker!:) Har aldrig hört talas om fukubukuro.
  Jag har svarat på din kommentar i min blogg, men jag kopierar in det här också:
  "Vi åker i augusti och ska bo i Asakusa:) Jag bodde i Shin-Matsudo när jag bodde där senast så jag är glad att det blir mer centralt nu! Var bor du? Minns faktiskt inte hur jag hittade dig, tror du hade kommenterat i någon annan Japanblogg;)
  Tack för hjälpen men jag hittade inget Ajisen Ramen på den sidan, men jag har fått hjälp att hitta ett i Chiba och ett i Ikebukuro! (av Tokyo-love som har kommenterat här ovanför ser jag nu:) ) Ja du måste testa det! Nu vet jag inte om det är samma som i Kina men det borde ju inte vara någon skillnad. Deras duck-ramen och friterade räkor är helt magiska.
  Vi har en massa planer, Ghibli museumet, shoppa, gå på izakaya typ varje kväll, smaka alla ramenrestauranger och sushiställen i stan ungefär:P, besöka en massa caféer och barer som jag har fått tips om i olika bloggar (skulle t.ex. verkligen vilja besöka den omtalade Beat bar men hörde att de ska stänga ner, tråkigt), åka upp i antingen Sky Tree eller Metropolitan building (har du varit uppe i dem? jag har varit i metropolitan så vill testa sky tree nu) och så ska vi ju promenera runt i alla härliga stadsdelar: Harajuku, Shibuya, Shinjuku, Akihabara, Ueno,Daikanyama med mera med mera med mera:) Längtar såååå!

  SvaraRadera
 3. Vad är det förresten för japanska bloggar du läser (där du hade sett att muminkaféet skulle öppna 10)? Har du nåt tips på nån bra? :)

  SvaraRadera
 4. Hittade precis till din blogg! Otroligt fin och sjukt mysigt att du bor i Tokyo nu :)
  Fukubukuro... oh gud, shibuya 109s reor .. BEAT CAFE! jag hörde att de skulle stänga ner snart, stämmer det? :(

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...