onsdag 30 januari 2013

宮島。Miyajima, del 1.

Första delen av bilder från andra dagen på vår resa i början av Januari. Vi åkte till Miyajima ca 45min från Hiroshima med tåg och båt. Miyajima är en av de tre mest natursköna platserna i Japan. Jag har nog inte varit på en vackrare plats i Japan än Miyajima. Så fantastiskt fint. Vill visa allting, så delar upp denna dag i tre delar. Här är första delen. 
Och rådjuren på ön är tama och snälla, de gick runt på ön som kor i Indien. Japaner anser dem lite heliga. Så söta.

På väg ner till färjan till Miyajima.

Framme, utsikt över "fastlandet". 

Rådjurs puss. 鹿。

My dear deer friend deer-chan. 鹿。

En som inte tyckte rådjuren var så roliga.

Sovpaus. 

Itsukushima Shrine. 厳島神社。

Torii i vattnet, en av Japan mest berömda. 鳥居。

鳥居。

lördag 19 januari 2013

広島スタイルお好み焼き。Hiroshima style okonomiyaki.

Efter en lång dag med Shinkansen, Hiroshima Peace Park och Hiroshima Castle var det dags för mat! Vi började gå tillbaka mot hotellet i hopp om att hitta något på vägen tillbaka, men fastnar vid en "illumination" som de hade i en park nära där vi bodde. 
Överallt i Japan på vintern har olika parker, köpcentrum, städer, tågstationer etc. "illuminations", ljusshower, för att locka dit folk. Just den vi såg i Hiroshima hade körbärsträd av lampor, en mini version av A-dome uppbyggd av lampor, 10m julgran av ljusslingor, gigantiska snöflingor och massa annat. Det tog aldrig slut. 
Jag fick lite ont i huvudet av alla lampor och att jag inte ätit på länge och gick ut lite från parken. Och utanför på en bakgata såg jag en skylt som det okonomiyaki på. Perfekt. Vi gick dit och det var en jättemysig restaurang som verkade vara familjeägd. Och det måste varit den godaste Okonomiyakin jag någonsin ätit! Den smällte i munnen. Så gott. Och så botades min huvudvärk. 

Blubb.

Typ 2m höga snöflingor.

Hanami.

卵焼き。Tamago yaki. Stekt "rullat" ägg. SÅ GOTT!

Kimchi okonomiyaki.

Okonomiyaki med bland annat ねぎ negi "piplök".

fredag 18 januari 2013

広島城。Hiroshima Castle.

Klockan började närma fem första dagen i Hiroshima och vi skyndade oss mot Hiroshima Castle, och det började snöa! Första snön i Japan för mig! Vi såg visserligen snö från shinkansen, men då var vi ju inne i tåget. 
Hiroshima Castle byggdes om efter bombningarna 1945 och fungerar nu som ett museum. Betalar man några tior i inträde så kan man gå upp i slottet och kolla på utsikten över Hiroshima. 

Snö!

Hiroshima Castle.

Slottet.

Utsikten!

onsdag 16 januari 2013

広島平和記念公園。Hiroshima Peace Memorial Park.

Samma dag vi kom fram i Hiroshima gick vi till Peace Memorial Park. En väldigt konstig stämning. Det fick inte riktigt plats i mitt huvud det som hänt. Men nu har jag varit där i alla fall. Något jag velat sedan jag först besökte Japan 2010. Vi gick runt och kollade på olika fredsmonument och en massa origami-tranor som folk gjort och tagit med sig från olika delar av världen. 

Origami-tranor.

Under Peace Memorial Museum.

Blommor framför Memorial Cenotaph.

Children's Peace Monument. 

Tranor.

A-bomb dome. 

tisdag 15 januari 2013

新幹線、東京から広島まで。Shinkansen Tokyo - Hiroshima.

Tidigt på morgonen den 3 januari begav sig jag och Andreas till Tokyo station för att påbörja vårt äventyr till Hiroshima. Från början var det tänkt att vi skulle använda våra Seishun 18 biljetter och bara åka lokaltåg till Hiroshima, men efter en kort diskussion kl. 4 på morgonen bestämde vi oss för att kosta på oss att åka dit med shinkansen. Så istället för 15h med lokaltåg så tog det bara 3,5h i ca 300km/h. Mycket smidigt. 
Kommer snart lägga upp flera inlägg med tagen Vinterresa 2013. Kommer skriva om Hiroshima, Miyajima, Osaka, Nara och massa annat. Hoppas ni vill läsa!

Obligatorisk bento och kallt grönt te på shinkansen, som en riktig japan. Vegetariskt maki och inari.

Mt Fuji! Japans stolthet!

Ett flygplan? Nej, shinkansen.

Framme i Hiroshima.

Min biljett som snart skulle ätas upp av spärren. 

onsdag 2 januari 2013

ムーミンベーカリー&カフェ福袋2013。

Sverige har mellandagsrea efter jul. Japan har 福袋(ふくぶくろ fukubukuro)på nyårsdagen. Fuku betyder "lycka" och bukuro "påse", så fukubukuro är lucky bag. Innehållet, pris och utseende på dessa lucky bags är olika för olika butiker, men brukar vara sådant som inte blivit sålt under förgående år. Har man tur slänger de ner riktigt dyra varor i fukubukuron. Jag har hört att Apple store ibland lagt ner iPads och iMacs i deras lucky bags. Läs mer på wiki.

(Bryr ni er inte om Mumin, sluta läsa här.)
Innan jul började jag leta runt på internet när, var och hur jag skulle få tag i en så värdig fukubukuro som möjligt. I början var jag väldigt pepp på en Marimekko lucky bag, och kanske en från Starbucks, men ändrade mig för någon vecka sedan till Moomin Bakery & Café fukubukuro. 

Nyårsafton spenderades på Beat café i Shibuya och på Shibuya crossing. Kom hem vid kl.5-6 på morgonen och sov en timma innan det var dags att gå upp igen. Från börjar var det tänkt att jag och Andreas skulle åka tillsammans till Moomin Café direkt efter vi varit ute och ställa oss i kö, men så blev det inte.
När jag kom dit var klockan 8.15, ca 50pers står i kö och de hade redan börjat sälja påsarna. Jag som hade läst på japanska bloggar och att de skulle öppna kl. 10, vilken miss! En som jobbar där ropar ut att det inte är säkert att alla som väntar får påsar. Gaaaah. Panik! Efter 20min har de räknat påsarna som de har kvar samt alla som står i kö. Bakom mig har det kommit två tjejer också. Sen ropar de ut att alla bara får köpa en påse var, för att alla i kön ska få en varsin påse. Så jag fick köpa tredje sista påsen! Det var på håret! 

Så med 1 timmas sömn och världens bakishuvudvärk åkte jag fett nöjd hem med en röd fukubukuro. De hade bara en sort och den kostade 4000yen (ca 315kr).  Öppnade påsen hemma och den innehöll en  stor inplastad papperskorg med massa varor i, och vid sidan låg en papperpåse. 

Detta är innehållet i min fukubukuro! 

Tre broderade handdukar.

Två ljuslyktor.

Mobilsmycke och två berlocker.

En shoppingpåse.

Vattenkanna i plast (YESSSSSS...) och en dagbok.

Två figurer från 1992. Vintage?

Och i papperspåsen låg dessa! Som att få pengar tillbaka nästan. 

Jag hade nog lite högre förväntningar på påsens innehåll. Jag trodde fukubukuron skulle vara dyrare och kanske innehålla någon muminmugg eller så, och mera stationery. Inte särskilt användbara varor tyvärr.

Hur mycket billigare blev det, var det värt? 

Prismärkta varor totalt 4948yen
- Dagbok 1050yen
- Shopping bag 1260yen
- Berlocker 609yen
- Mobilsmycke 1029yen
- Presentkort 1000yen

Omärkta varor, ungefärt värde totalt 4200yen
- Tre handdukar 1050yen
- Två ljuslyktor 1050yen
- Papperskorg i plåt 735yen
- Vattenkanna 315yen
- Vintage plastfigurer 1050yen

Totalt blev värdet 9148yen (719kr) efter mina uppskattningar, så halva priset ungefär. Jag ångrar inte att jag köpte fukubukuron och var med om detta japanska fenomen. Men hade jag fått spendera dessa 4000yen igen hade jag nog köpt 3 yamaka muminmuggar istället.

tisdag 1 januari 2013

Girls' Generation - I got a boy.



Girls' Generations bästa video hittills! Eller kan jag verkligen tycka det efter att bara sett den en gång? Den släpptes vid midnatt och jag har som sagt bara sett den en gång och den är verkligen över förväntan! Nu ska jag se den 100gånger till! Ögonen glittrar sönder! Älskar låten, stylingen, dansen. Alla ser så sockersött perfekta ut att man bara vill äta upp dem. Måste köpa deras nya skiva, med Sunny-omslag såklart. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...